Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

pila

1 f. [LC] Reunió d'objectes posats regularment els uns sobre els altres. Una pila de monedes. Els llibres posats a piles.
2 1 f. [LC] Munt d'una alçària relativament considerable. Una pila de fang.
2 2 [AGF] [LC] pila de carbó Carbonera 1 1.
3 f. [LC] Gran quantitat. Aquell té una pila d'amics. Això et costarà una pila d'afanys.
4 f. [IN] En inform., llista en què l'accés a les dades es fa de manera que l'últim element inserit és el primer que s'extreu.
5 f. [ED] [EE] [LC] Llanterna 1 2.
6 1 f. [EE] [EL] [LC] Generador electroquímic que produeix una tensió contínua mitjançant una reacció química i es compon essencialment d'un electròlit i dos elèctrodes, positiu i negatiu.
6 2 [FIN] pila atòmica Reactor nuclear.
6 3 [EE] pila de combustible Pila en què hi ha un combustible que reacciona amb un oxidant i converteix l'energia de la reacció en energia elèctrica.
6 4 [EE] [EL] [LC] pila elèctrica [o pila galvànica] Pila 6 1.
6 5 [EE] [EL] pila patró Pila concebuda per a fornir una tensió pràcticament constant destinada a donar una tensió de referència.
6 6 [EE] [EL] pila solar Cèl·lula fotovoltaica destinada a produir energia elèctrica a partir de l'energia solar.
6 7 [EE] [EL] [LC] pila voltaica Pila 6 1.
7 1 f. [LC] Recipient de pedra, ample, per a contenir aigua o un altre líquid.
7 2 f. [IMI] Recipient gran d'obra de fàbrica o metàl·lic que és emprat en diversos oficis i indústries per a tractar algun material amb algun bany, efectuar alguna mescla, etc.
8 f. [LC] [RE] Pica baptismal.
9 f. [HIG] En heràld., peça consistent en un llarg triangle, la base del qual ocupa dos terços de la vora superior de l'escut, que baixa en angle agut cap a la vora inferior.
10 1 f. [NU] Encuny fix en l'encunyació de monedes a martell.
10 2 f. [NU] Conjunt de pesos o pesals que encaixen l'un dins l'altre, de forma decreixent, de manera que el més exterior fa de caixa i porta una tanca.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions